• Sipariş Hattı: 0 553 862 96 95
  • organizasyonasir@gmail.com
Ölmüş Biri İçin Ne Dağıtılır?

Sipariş Hattı

Ölmüş Biri İçin Ne Dağıtılır?

Öldükten sonra hayır duaya ihtiyacı olan vefat etmiş kişilerin yakınları bu gereği yerine getirmek adına ihtiyaç sahiplerine veya halka, sevabı ölen kişiye ulaşsın diye farklı yiyecek veya içecekler dağıtmaktadır. Bu durum ölmüş biri için ne dağıtılır? Sorusunu akla getiriyor.

Ölmüş biri için dağıtılabilecek şeyler, bölgeye, geleneklere ve ailenin tercihlerine göre değişiklik gösterebilir.

Yaygın olarak dağıtılan şeyler şunlardır:

Lokma: Lokma, ölen kişi için hayır duası olarak dağıtılan bir tatlı çeşididir.
Helva: Helva da lokma gibi ölen kişi için hayır duası olarak dağıtılan bir tatlı çeşididir.
Aşure: Aşure, bereket ve şifa kaynağı olarak kabul edilir ve ölen kişi için hayır duası olarak dağıtılabilir.
Yasin-i Şerif: Yasin-i Şerif, ölen kişinin ruhuna ithafen okunabilir ve dağıtılabilir.
Kur'an-ı Kerim: Kur'an-ı Kerim, ölen kişinin ruhuna ithafen okunabilir ve dağıtılabilir.
Sadaka: Sadaka, ölen kişinin ruhuna ithafen verilebilir.

Dağıtılacak şeyin seçimi yaparken:

Bölgenin geleneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Ailenin tercihlerini öğrenebilirsiniz.
Bütçenizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Önemli olan:

Dağıtılacak şeyin ölen kişi için hayır duası olmasıdır.
Dağıtılacak şeyin sevap olmasıdır.
Dağıtılacak şeyin ailenin ve yakınlarının hoşuna gitmesi

Ek olarak:

Ölen kişinin sevdiği bir yiyecek veya içecek dağıtılabilir.
Ölen kişinin adına bir fidan dikilebilir.
Ölen kişinin adına bir hayır kurumuna bağışta bulunulabilir.

 

Her yöreye veya bölgeye göre farklılık gösteren bu gelenek genellikle lokma tatlı, tavuklu pilav, lahmacun, helva, hayır çorbası oluyor.
Bunlar dışında en çok tercih edilen ve pratik olan lokma tatlı döktürme de ölünün ardından yapılan en sevaplı eylemlerdendir.


 

Ölmüş Biri İçin Ne Zaman Tatlı Dağıtılır?

Genellikle vefat edenin üçüncü ve yedinci günü okutulan mevlitlerde, ölümünün kırkıncı günü veya yıl dönümlerinde tatlı yendikten sonra okunan kuran, Yasin ve Fatiha surelerinden hasıl olan sevabın ölen kişiye ulaşması için halk arasında hayır lokması de denilen lokma tatlı döktürülür.


Mübarek gün ve gecelerde de oldukça tercih edilen bu hayır işi, yılın istenilen her gününde yapılarak ölmüşler orada duasız bırakılmamış oluyor.


 

Sevabının Ölen Kişiye Ulaşması Ümidiyle Ölmüş Biri İçin Ne Dağıtılır?

İslam dininin en güzel yanlarından biri de ölen kişiye duyulan saygı ve onun belli dönemlerde yad edilmek istenmesidir. Bu kültürde doğan, büyüyen ve yetişen Müslümanlar ölmüşlerinin ruhuna kuran ve Fatiha bağışlanmasını oldukça önemserler.
 

Bu bağlamda özel ve gün geceler başta olmak üzere cami ve toplu mekanlarda yemek ve tatlı çeşitleri ikramında bulunarak ölmüşlerine vefa borçlarını yerine getirirler.


Yaptıkları hayrın daha çok kişiye ulaşmasını isteyen ve binlerce ağızdan dua almak isteyen ölmüş kişinin yakınları genelde bu işi emanet edecek emin eller ararlar. İ

stanbul’un her semtinde hizmet veren Helal lokmacı da bu emin ellerden biri olarak cenaze sonrası ve diğer günlerde bu işi binlerce kişiye yetecek donanım ve çalışanıyla yapmaktadır.


 

Ölünün Arkasından Hayır Yemeği ve Lokması Nasıl Dağıtılır?

Ölen kişinin yemek ve tatlı ikramında bulunmak isteyen yakınları hem acılarından hem de imkân kısıtlılığından dolayı hayırlarını halka ve misafirlere ulaştıracak Helal Lokmacı firmasına emanet etmeleri yeterlidir.


İster kendi evi isterse başka bir lokasyon olsun fark etmeksizin Helal Lokmacı istenilen ikramları sayıya göre mobil araçlarla adrese ulaştırıyor ve dağıtımını sağlıyor.


Araçların üstünde ölen kişinin adını yazdırılarak kurak kerim eşliğinde orada bulunanlara tabak, çatal ve peçete eşliğinde bir sunum yapılıyor. Organizasyonun her anından sorumlu olan firma cenaze sahibine hiçbir sorumluluk bırakmıyor.

hayır yemeği dağıtımı
 

Ölen Biri İçin Neden Bir şeyler Dağıtılır?

Ölmüş kişinin yakınlarından beklediği tek şey duadır. Bu isteği yerine getirmek isteyen anne, baba, evlat, eş dost sevabının ölmüş yakınına gitmesi muradıyla yemek ve tatlı gibi birtakım yiyecekler dağıtır.


Siz de ölmüşlerinizin ruhuna yüzlerce Fatiha bağışlanmasını arzu ediyorsanız Helal Lokmacı firması aracılığıyla ölmüşlerinizin ruhuna hediyeler gönderilmesine vesile olabilirsiniz.


Sipariş Hattı


Yorumlar (0)



    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.









Copyright © 2024 Helal Lokmam

Yukarı Çık
Telefonla İletişim