• Sipariş Hattı: 0 553 862 96 95
  • organizasyonasir@gmail.com
Lokmacı

Lokmacı


Lokmacı ve Lokma Tatlıcılığı

Osmanlı’dan bugünlere kadar gelerek miras kalan lokma, günümüzde birçok lokmacı aracılığı ile hayır amacı güdülerek halkla buluşturuluyor. Hayır lokmaları; küçük seyyar arabalarla, kurulan stantlarla, gezici araçlarla halka dağıtılmaktadır. Tatlıcı dükkanlarında da lokma döktürülebilmektedir. Ölmüşlerin ruhuna döktürülen bu lokmalarla, lokma dağıtımı yapılmış olan insanlar da, ölmüşün ruhuna bir dua okumuş olur. Lokma döktürmek bir anlamda hayır işlemektir.

Lokmacı

Lokmacı, lokmalarını dökerken bu işlemi aracında yapmaktadır. Bu sayede, halkın gözü önünde pişirilen lokmaların hijyen konusunda oto denetimi sağlanmaktadır. Pişirildiği andan itibaren halka dağıtılan lokmalar, lezzetleri ve yaydıkları güzel koku ile halkın ilgisi çeker. Bu ilgiden nasiplenen halk da, bu hayıra ortak olmuş olur. Lokmalar; askere giden gençler için, sünnet törenleri için, söz ve nişan gibi organizasyonlar için, küçük işletmelerin açılışları için dökülebilmektedir. Ayrıca ramazan eğlenceleri düzenlenirken ve iftar yemekleri hazırlanırken de lokma döktürebilir. Siyasi partilerin düzenledikleri mitinglerde, gerçekleşen seçimlerde devlet ve millet adına hayır olması amacıyla lokma döktürüldüğü görülmektedir. Bu lokmalar pişirilirken, kalabalık kitlelerin olduğu yerlerde ve meydanlarda dağıtılmasına dikkat edilir. Böylece halkın her kesiminden insanın, dağıtılan lokmanın hayrından nasibini alması sağlanmış olur. 

Lokmacı Fiyatları

Lokmacı fiyatları, hazırlanılması düşünülen lokmanın miktarına göre değişim gösterebilmektedir. Belirli sayıdaki kişilere dağıtılacak lokmalar için kesinleştirilmiş bir rakam belirlenir ve lokmalar bu rakam üzerinden hazırlanır. Kişiler isterse kesin bir rakam belirtmeyebilirler, organizasyonlarda sınırsız lokma pişirilmesi ve dağıtılması üzerine fiyatlarda indirim sağlanabilmektedir. Toplu siparişlerde, lokmacının maliyet gideri giderek azaldığı için, fiyatları da doğal olarak düşmektedir. Lokma dağıtımında kullanılan çatal ve tabak gibi gereçler, anlaşılan lokma fiyatına dahildir. Lokma döktürmek bir hayır işi olduğu için lokmayı hazırlayan ve dağıtan kişiler, genel maliyetin çok üstünde bir kar hedefi koymazlar.



  19.11.2016 tarihinde eklendi.   1896 kez okundu.






Copyright © 2024 Helal Lokmam

Yukarı Çık
Telefonla İletişim